top of page

Verdere ontwikkeling

De oliebibliotheek heeft momenteel ongeveer tachtig soorten zaden en noten verzameld, Maar er zijn 260.000 planten in de wereld die zaad produceren, dus er moeten nog duizenden onontdekte soorten olie zijn. De oliebibliotheek gaat de biologische hotspots langs om zaden voor haar bibliotheek te vinden. Deze hotspots zijn de plekken met de grootste diversiteit aan planten en dus de grootste diversiteit aan zaden, waarvan de meeste nog nooit zijn geperst. Om deze zoektocht te financieren, zal de oliebibliotheek oliepakketten verkopen (kerstcadeau) aan bedrijven, bestaande uit acht iconische nieuwe culinaire oliën en twee zelfgemaakte cosmeticaproducten verpakt in een tas gemaakt van ons eigen uitgevonden notenleer; een coating die voor 70% bestaat uit noten en zaden. Op het leer kan een olieverfstempel met uw bedrijfslogo worden gestempeld. Wij verkopen dit pakket voor €100 al kan er natuurlijk ook een persoonlijk aanbod gedaan worden. Hieronder leest u meer over de te maken reizen. Natuurlijk heb ik contacten in de meeste regio's. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier.

Centraal Azië

De bergen van Centraal-Azië herbergen de laatste wilde walnoot-, pistache- en amandelbossen. Deze regio is ook de oorsprong van perziken, pruimen, hennep, moerbeien, druiven, granaatappel en kersen, die allemaal kunnen worden gebruikt om olie uit te persen. In dit bos groeien ongeveer 500 verschillende soorten walnoten; welke variant zou het lekkerst zijn?

Yunnan-Guizhou plateau

Dit is een biologische hotspot in het grensgebied van Zuid-China, Laos, Noord-Vietnam en Myanmar. Bovendien is dit een culturele hotspot en het gebied waar de zijderoute begint. In de loop der eeuwen hebben 26 verschillende culturele groepen zich hier gevestigd. De combinatie van culturele en biologische hotspot maakt dit gebied uniek vanuit zaaddiversiteit. Het gebied bestaat uit steile bergen, rivieren en tropische regenwouden. Producten als sinaasappels en thee floreren in het noordelijke deel, terwijl wilde mango en tientallen wilde noten inheems zijn in het noorden van Laos. Het idee is om van Kunming in het noorden naar Venetiaan in Laos te reizen en onderweg monsters te verzamelen.

India; voor elk soort landbouwzaad

In India vind je letterlijk elk zaadje dat gekweekt kan worden. Dit maakt India een interessante plek om zaden te kopen van bomen, grassen, groenten, kruiden, specerijen, bloemen en er zijn tal van wilde soorten zoals komkommer en meloen. Ik werk al samen met een exporteur en ketelontwikkeling is relatief eenvoudig en kan deels online plaatsvinden.

Ethiopische hotspot

Lijnzaad, koffie, perilla, sesam, niger en mosterd hebben allemaal hun oorsprong in Ethiopië. In de jaren 90 is er een lijst samengesteld van 328 verschillende soorten oliehoudende zaden en noten. Helaas is veel van deze kennis aan het verdwijnen, dus wil de oliebibliotheek enkele studenten inhuren om onderzoek te doen en de markten te vinden waar enkele tientallen van die zaden te vinden zijn. Er is een leger aan onderzoekers werkzaam in deze hotspot, dus kennis moet voorhanden zijn.

Amazonebekken

Het Amazone-regenwoud is de grootste hotpot ter wereld en strekt zich in feite uit van Bolivia in het zuiden tot Colombia in het noorden. Door A.I. onderzoek heeft de oliebibliotheek inmiddels meer dan vijftig verschillende noten ontdekt in het centrale gebied rond Manaus. Een onderzoeksinstituut in dit gebied zal worden benaderd om te kijken of zij kunnen helpen bij het opsporen van lokale mensen die diverse noten en zaden oogsten. Of de reis ook Peru en Colombia omvat, zal later bekeken worden.

bottom of page